Thee 
 een kopje vol cultuur

Wat anderen over mij zeggen

mei 2024  "Als cursist van de HOVO in Leiden volgde ik in april en mei 2024 de vijfdelige collegecyclus "Van thee eten naar thee drinken" over de Chinese theecultuur. De lessen waren positief prikkelend voor verschillende zintuigen. Renate liet ons ervaren hoe een spinazieblad tijdens de lestijd verwelkt - naar analogie van een theeblad -, ze liet ons veel theeën ruiken en proeven, hetgeen ik als een van de  hoogtepunten van de cursus heb ervaren. De lesopbouw was origineel: start met een kleine actualiteit over thee, zoals de onderbetaling van Chinese theepluksters, achtergrond over de Chinese dynastieën met telkens de link naar thee, een legende of verhaaltje, een kort filmpje. Bijvoorbeeld een prachtig filmpje over de 'tea horse trail' tussen China en Tibet. Renate heeft een grote kennis van Chinese thee vergaard, die ze enthousiast en op rustige wijze met ons cursisten deelde. Ze bracht altijd een koffer vol Chinese thee-attributen mee om tentoon te stellen voor in het lokaal, hetgeen de lessen extra aanschouwelijk maakte. De lessen bleven hierdoor bij mij ook beter hangen. Ook brachten we met de hele groep een mooi bezoek aan een theehuis met een Chinese theeceremonie in Amsterdam. Met deze cursus heeft Renate voor mij het venster geopend op de intrigerende en complexe wereld van de (Chinese) thee."
Christa van der Hoff, oud-culinair journalist Haagsche Courant

juli 2023  "Ik heb Renate als schrijver leren kennen tijdens een intensieve training bij Rose Stories. Dat was een prettige verrassing. Renate schrijft soepel, leert snel en beschikt over een enorme drive. Er borrelen veel verhalen in haar en ik heb het vermoeden dat ik daarvan nog slechts het topje van de ijsberg heb gezien. Ik verheug me op wat er allemaal nog komen gaat!"
Anna van Praag, docent jeugdliteratuur bij de Schrijversvakschool in Amsterdam 

juni 2022  "Renate heb ik leren kennen tijdens de opleiding tot theesommelier aan de International Tea & Coffee Academy in Den Haag. Inmiddels ben ik ook een theesommelier, maar toch zou ik heel graag bij haar nog enkele workshops willen volgen. De reden? Ze weet ontzettend veel over de Chinese cultuur en weet dit ook heel mooi te verweven met de theecultuur. Haar kennis stopt echter niet bij de grens van China. Renate weet veel van thee, in de breedste zin van het woord, ze verdiept zich enorm in de verschillende onderwerpen. Kortom, ik kan ontzettend veel van haar leren. Verder is Renate heel creatief, niet alleen met haar handen (ze maakt prachtige kunst & borduurwerken), maar ook creatief met haar woorden (haiku, Japanse dichtkunst). Renate is een rustig, bescheiden, integer en mooi mens. Blij dat ik haar heb leren kennen, startend als medecursist en inmiddels als theevriendin."
Marlene Venderink, BrocanTea

maart 2020  "Renate heeft met mij theeproeverijen georganiseerd voor mijn winkel in verschillende thema's. Uiteenlopend van een historische invalshoek waarbij de deelnemers thee proefden van de gebieden waar Marco Polo is geweest tot aan een Chinese high tea. Renate was altijd erg betrokken en gepassioneerd over thee. Ze kan op een aangename manier aan klanten de Chinese theeceremonie en theesoorten uitleggen. Ik vond het leuk en prettig om met haar samen te werken."
Wendy Gaurié, eigenaar van Exclusivithee en Matchaaa.com

november 2019 "Aan de opdracht die ik samen met Renate deed voor Moers, thee & meer bewaar ik warme herinneringen. We deden de tijd even stil staan tijdens de introductie van het Chopard Alpine Eagle horloge bij juwelier Steltman in Den Haag. Vooral haar warme gastvrijheid, oog voor detail, kennis over thee en de Chinese cultuur vielen daarbij op."
Paul van der Toolen, The Tea Connection

 
E-mailen
Instagram